Вишита сорочка Рутенія

< назад до новин
Що таке Рутенія?
rutenia

Це проєкт Василя Чебаника, спрямований на відновлення зображення української мови.

Василь Чебаник - видатний український художник-графік, каліграф та професор, що створив наш національний шрифт “Рутенія”. Лауреат національної премії України імені Тараса Шевченка.

Після 2000 року займається “Графікою української мови”.

Шрифт – це візуальне зображення мови символами, які пластично співпадають з особливостями мовної мелодії і, як органічне ціле з мовою, живляться одним корінням з історії.



Людина сприймає оточуючий світ перш за все зором і слухом. Саме зором і слухом сприймається і мова.

Автор звернув увагу на важливе питання: “Що не так з нашою абеткою?”

“У нас російська абетка – це факт. Вона створена для російської мови, я постійно буду це повторювати. Я не воюю з російською абеткою, але українська мова може зображуватися своїм національним шрифтом. Нинішній шрифт помилково називають кирилицею. Насправді, це абетка, яку запровадив Петро І у 1710 році.” - розповідав пан Василь журналістам “Радіо Свобода”.

Шрифт “рутенія” ґрунтується на традиціях Русі та козацьких скорописів. Сам професор зазначає, що Рутенія – справжня українська кирилиця, яку на українських землях використовували до 1710 року.

Шрифт штучно усунули за часів петра І на користь “гражданського” шрифту. В автора на меті є повернення рутенської абетки в широкі маси − на вивіски, в документи, офіційні назви. На думку Василя Чебаника, кожна літера рутенської абетки наповнена глибоким символізмом, а її розвиток зміцнюватиме українську ідентичність.

“Як самостійна держава, Україна повинна володіти всіма символами державності і, перш за все, державною мовою з відповідно цій мові графічною абеткою” - Василь Чебаник.

Шрифти Василя Чебаника використовуються Національною академією мистецтв України, Національною академією образотворчого мистецтва і архітектури, Київським державним інститутом декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука, Національним університетом «Києво-Могилянська академія» і не тільки.

Сорочка “Рутенія”

Стиль орнаменту сорочки створений за мотивами народного одягу західних областей України на якому розміщені літери “Рутенії”, де кожна окрема має своє трактування та історію створення Василем Чебаником.

Сорочка пряма, середньої довжини з круглою горловиною, яка фіксується кнопками. Пишний рукав полуреглан, густо оздоблений вишивкою. Низ рукава фіксується завʼязками.

Тканина - льон, нитки - бавовна

Техніка вишивки - гладь, авторська техніка