Нова колекція Etnodim присвячений циклу Різдвяних свят

< назад до новин
Зима холодна, але щедра на найтепліші дні року. А найтеплішими їх роблять свята, що збирають навколо себе родини за одним звичаєм, столом, піснею.
drop do tsyklu rizvianyh sviat

До колекції увійшли традиційні кишеньки, жилетки та вишиті сорочки, які мають елементи різних святкових символів. Зокрема образ кози, яка є головною дійовою особою у період зимових свят, або образ зірки - постійним атрибутом Різдвяного обряду колядування.

“Вирвалася з ночі коляда!”, - пише поет Василь Герасим'юк. Колись ці рядки сприймалися абсолютно не так, як сьогодні. Бо тепер наша традиція ніби виривається з темної реальності й лунає попри все.

Можна зазначити, що одяг для українців є способом прояву власних поглядів, цінностей та самоідентифікації. Залежно від регіону та обряду, українське вбрання відрізняється, однак має спільні риси.

Саме тому ми створили колекцію, що розкриває дух українських свят, які ми шануємо та продовжуємо шанувати навіть у темні часи.

Детальніше про моделі, що увійшли до колекції:

Жилетка Koza

Накидка з шнурами-зав’язками збоку на талії. Із вовняної пальтової тканини з лляною підкладкою, краї виробу оздоблені контрастною лляною стрічкою. Орнамент натхненний однією із найдавніших різдвяних містерій - водіння кози. Коза - одна з головних персонажів ритуальної різдвяної вистави.

Кишенька Koza

Сумка-кишенька з пальтової вовняної тканини, лляною підкладкою та поясом, оздоблена контрастною лляною стрічкою. Пояс затягується в куліску, на краях поясу балабони. Орнамент натхненний однією із найдавніших різдвяних містерій - водіння кози. Коза є одним із головних персонажів ритуальної різдвяної вистави.

Жилетка Zirka

Виріб з вовняної пальтової тканини, спереду з кишенями з листочками, з контрастними вставками, оздоблена вишивкою з акрилової нитки. Орнамент натхненний різдвяною зіркою - традиційним атрибут різдвяного обряду колядування.

Вишита сорочка Melanka

Сорочка Меланка з об'ємними рукавами реглан, зібраними на манжет.

На пілочці рельєфи і розріз по центру з шнурами завязками з балабонами (китицями).

На лінії талії куліска з шнурами завязками, за допомогою якої можна приталити сорочку. Натхненна українським народним святкування Маланки.

Маланка (Маланія) - персонаж стародавнього обряду.

Маланка-Вода приходить на Щедрий вечір разом з Василем-Місяцем сповістити господарів про наступні урочистості та справити гостини, які в народі так і називають - гостини Меланки.

Сорочка Shchedryi Vechir

Чоловіча сорочка прямого силуету, застібка по центру на кнопці, комір-стійка. Рукава з широкими манжетами. Спинка з кокеткою. Натхненна народним обрядом святкування Маланки.