Різдвяна історія "Аби си ни загубило"

< назад до новин
Історія цієї книги почалась із зошита. А зошит почався з традиції наших пращурів складати і записувати плєси та коліди , а під час свят заходити з ними до кожної хати в селі, несучи дух Різдва за допомогою музики та спільного обряду.
Різдвяна історія "Аби си ни загубило"

Історія цієї книги почалась із зошита.

А зошит почався з традиції наших пращурів складати і записувати плєси та коліди , а під час свят заходити з ними до кожної хати в селі, несучи дух Різдва за допомогою музики та спільного обряду.

Ми хочемо розповісти вам про хлопця, любов до традицій якого наштовхнула на питання:

«А де наш зошит?»

Село Криворівня розташоване у Івано-Франківській області.

Це місце здавна притягувало до себе видатних людей, таких як Іван Франко, Михайло Грушевський, Станіслав Вінценз, Михайло Коцюбинський, Сергій Параджанов.

Саме з цих місцин є зошит, про який йде мова. Село розділене на декілька присілок, кожен з яких має свою групу колядників, яку називають “табо́ра“. Кожна табо́ра має свого провідника - “береза“. Саме він зберігає зошит з колідами і плєсами, який потім передається з покоління у покоління.

Укладач книги, про яку ми розповідаємо, питає, де знаходиться основний зошит, який належав його табо́рі. Але виявилося, що зошит зник ще у 2000-х роках.

Саме це змусило молодого автора віднайти, зібрати, укласти та доповнити записи, аби вони лунали не тільки на Гуцульщині, а й за її межами.

Аби традиція доносила дух Різдва до вашого дому, а музика та спільний обряд розповсюджувались.

Аби вони не загубились.

Придбати книгу "Аби си ни загубило"