Автентична сорочка Єлизавети Скоропадської

< назад до новин
Автентична полтавська сорочка, відтворена дизайнерами бренду Etnodim за портретом Лізи Скоропадської.
Автентична сорочка Єлизавети Скоропадської

Автентична полтавська сорочка, реконструйована за портретом Лізи Скоропадської, стане частиною колекції київського Музею Гетьманства.

museum-1

Натхненням для спільного проєкту з журналом Marie Claire став портрет Лізи Скоропадської.

Скульпторка, громадська діячка та амбасадорка України з козацького старшинського роду Скоропадських, родовід яких ведеться з 17 сторіччя, жила в еміграції, але обов'язком вважала покласти життя на користь країни. Робота над реконструкцією сорочки почалася з вивчення портрета та фотографії Скоропадської.

liza-1

liza-2

liza-3

liza-7-1

Робота над реконструкцією сорочки почалася з вивчення портрета та світлини Скоропадської. Сам портрет раніше вважався зниклим, поки до Музею гетьманства не звернулася Катерина Шаль із містечка Оберстдорф, що у Німеччині. Жінка повідомила, що втрачена картина вже 40 років висить у їхньому родинному будинку. Сім’я Шаллі й надалі продовжує берегти історичну пам’ятку, поки в Україні повномасштабна війна.


Дізнатися більше про цю захопливу історію ви зможете, прочитавши статтю віж журналу Marie Claire. Натомість естетику портрета, аристократичну та піднесену, команда втілила у сорочці.

img

detal-1

detal-2

У розробці орнаменту та крою сорочки Єлизавети Скоропадської у нагоді стали експертиза в регіональних особливостях полтавської вишивки, відкриті діджитал архіви приватного зібрання “Відкрита скриня” та колекції музею Івана Гончара.

Конструктивною основою виробу став крій автентичної додільної сорочки, яка шиється з одного шматка полотна. Орнамент виконано в трьох техніках: лиштва (шиття білим по білому), штапівка (настил стібків на тканині) та вирізування (шиття з прорізуванням тканини).

konstrukcia-1

vysh-5

Проєкт розроблявся командою випускників Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені М. Бойчука. Дизайнерка Etnodim Марія Павлюченко керувала проєктом, Олеся Черкасова виконувала вишивку (на роботу знадобилось 156 годин), а на фінальній стадії консультувала Олександра Сторчай, старша наукова співробітниця музею Івана Гончара.

Творча праця над проєктом стала натхненням для нашої команди. А сорочку Skoropadska з машинним шиттям вже можна знайти в постійний колекції Etnodim.

skoropadska-dress-1