Етнодім створили вишиванку присвячену Григорію Сковороді

< назад до новин
До 300-ліття українського філософа бренд Етнодім розробив вишиванку з орнаментами на основі його творчості
Етнодім створили вишиванку присвячену Григорію Сковороді До 300-ліття українського філософа ми розробили вишиванку з орнаментами на основі його творчості.

Постать Сковороди - унікальна, він провів у мандрах понад 20 років, сповідував особисту духовну свободу, мав багато конфліктів із представниками влади й тодішніми управлінцями. Його творчість не була надрукована за життя, а тексти поширювалися шляхом переписування вручну. Був вегетаріанцем, розповідав людям про інші міста та країни, про слово Боже, давав практичні поради для життя. А ще доволі нестандартно оцінював своїх учнів: «вельми туп», «справжнє безглуздя», «досить гострий», тощо.


Бренд Етнодім запропонував художниці Лілії Петровій створити орнаменти на основі досліджень літературознавця Леоніда Ушкалова. Мисткиня надихнулась декількома образами із трактату "Silenus Alcibiadis" про пустельника і птаха, а це одна з улюблених притч Сковороди.
Блог: Элемент: Етнодім створили вишиванку присвячену Григорію Сковороді - Редактирование Фото 7
"Не тужи, друже мій, про те, - казав птах, - що не можеш мене піймати. Ти будеш вік мене ловити, щоб ніколи не піймати, а лише тішитись".
"Птах"- це істина, яку ти вічно ловиш без надії колись упіймати. Також на вишиванці є зображення шовкових вузлів-лабіринтів, тобто пізнання природи речей. Правда, початок і абсолют - основні образи на вишитій сорочці.

Блог: Элемент: Етнодім створили вишиванку присвячену Григорію Сковороді - Редактирование Фото 8

 “Орнамент - це історія про пташку (чи пташок), що ходить по світу у пошуках травинок та гілочок для свого гнізда. Вона трудяща, мандрує та в'яже вузол-гніздо. На шляху їй трапляються рослини вузли.” - каже Лілія.
Блог: Элемент: Етнодім створили вишиванку присвячену Григорію Сковороді - Редактирование Фото 5
У травні місяці 2022 року росіяни обстріляли та знищили музей Сковороди у селі Сковородинівка. "Не пробачимо. Багато запитань про колекцію. Частину було евакуйовано заздалегідь. Але меморіальний будинок зазнав непоправних втрат" - розповідали музейники.

 Вишиванка - це спосіб вшанувати пам’ять философа і подякувати йому за ту культурну спадщину і мудрість, яку він залишив нам.
Блог: Элемент: Етнодім створили вишиванку присвячену Григорію Сковороді - Редактирование Фото 10