Капсульна колекція “Нова Хата”

< назад до новин
Вишиті сорочки, що присвячені журналу “Нова Хата” - друкованого медіа для інтелігентного жіноцтва. До неї увійшли дві сорочки, присвячені найпрогресивнішому українському журналу 20-30-х років минулого століття.
Капсульна колекція “Нова Хата”

До капсульної колекції увійшли дві тематичні унісекс сорочки, присвячені журналу “Нова Хата” - друкованого медіа для інтелігентного жіноцтва минулого століття.

Нашу команду надихнула історія створення журналу, адже на той час він вже був новаторським, друкувався українською мовою, був візуально стильний та прогресивний, несучи амбітну ідеологічну мету:

  • Відвернути українок від читання польських журналів.
  • Висвітлювати основні проблеми жіночого руху.
  • Показати українському читачеві західноєвропейські та світові прояви емансипації.

На другий рік свого існування “Нова Хата” вийшла за межі лише жіночого видання та стала «журналом для плекання домашньої культури».

Автори докладали чимало зусиль для популяризації та розвитку українського народного мистецтва: «щоб воно стало необхідним в нашому щоденному житті, а не лише на свята».

nova-khata-10

nova-khata-12

nova-khata-13

nova-khata-14

Творила журнал генерація прогресивних і успішних жінок:

Марія Громницька, банкірка та громадська діячка, редагувала видання від 1925 року із перервами на співредагування в різні роки.

З 1926 до 1930-го редакторкою видання була Марія Фуртак-Деркач – перекладачка та дослідниця творчості Лесі України.

Публіцистка та журналістка Лідія Бурачинська-Рудик співредагувала “Нову Хату” від 1930-го до 1939 рік.

Візуальний вигляд “Нової Хати” творили молоді й уже знані художники Галина Мазепа, Олена та Ольга Кульчицькі та інші.

Серед авторок була докторка Софія Парфанович – перша студентка-українка медичного факультету Львівського університету.

Дописувала до “Нової Хати” й добре відома нині Софія Яблонська.

nova-khata-14

nova-khata-17

Журнал «Нова хата» - це символ культурної боротьби за українськість, що перегукується із нашою сучасною історією.

Редакторки наближали свою аудиторію до українського традиційного стилю та навчали її інтегрувати цей стиль в моду того часу.

Це те, що й імпонує Etnodim, тому що є серед наших цінностей.

Ми презентуємо сорочки, що присвячені унікальному журналу 20-30-х років. Орнаменти інтерпретовані з обкладинки журналу та із запропонованих на сторінках «Нової Хати». Це сорочки для жінок, які не прив'язують свій стиль до гендерних уявлень про одяг та не вписують створення своїх образів у суспільні рамки.

Це концептуально поєднується з філософією журналу, що давав поради жінкам по домогосподарству, знайомив з новими трендами, політичними правами, пропагував емансипацію та гендерну рівність.

“Обравши джерелом натхнення журнал Нова Хата, хочеться привернути увагу до історії та долі жінок, які прагнули зробити світ кращим у непростий для них час”, - коментує наша дизайнерка Юлія Єфімчук.

nova-khata-18

nova-khata-20

Сорочка Nova Khata 1925 виконана з льону, вільного крою, на ґудзиках. Сорочка вишневого кольору з монохромним орнаментом у чорному відтінку. Має довгий втачний рукав зі спущеним плечем. По низу рукава манжет з вишивкою, застібка - ґудзик. Класичний комір, декорований вишивкою.

Джерелом натхнення для орнаменту стала обкладинка журналу "Нова Хата" випуск N3 1925 року.

nova-khata-20

nova-khata-21

Сорочка Nova Khata 1930 виконана з льону, вільного крою, на ґудзиках. Сорочка чорного кольору з монохромним орнаментом у червоному відтінку. Має довгий втачний рукав зі спущеним плечем. По низу рукава манжет з вишивкою, застібка - ґудзик. Класичний комір, декорований вишивкою.

Поштівка “Взори Полтавські”, яку редакція журналу дарувала своїм передплатникам, був взятий за основу розробки орнаменту сорочки Nova Khata 1930. Основою орнаменту стала монохромна червона вишивка з графічно стилізованою квіткою.

nova-khata-22

Журнал “Нова Хата” - це часопис для українського жіноцтва, що видавався з 1925 по 1939 роки у Львові. Etnodim висловлює повагу до видання, як свідка нашого історичного минулого, ми хочемо акцентувати увагу на історії та долі жінок, які прагнули зробити світ кращим у непрості часи.


Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Etnodim (@etnodim)



За цим посиланням ви маєте змогу ознайомитись з відцифрованими архівами журналу "Нова Хата"

nk-skr